Θα μπορούσα να μιλάω μέρες ολόκληρες αναλύοντας το λιπαρό δέρμα και τις ανάγκες του..
Πολλά τα ερωτήματα και οι απορίες των καταναλωτών και ακόμα περισσότερη η παραπληροφόρηση από τις διάφορες πηγές! Σκέφτηκα λοιπόν να χωρίσω το κεφάλαιο αυτό σε 2 μέρη, όπου στο πρώτο μέρος θα αναλυθεί το συνηθισμένα λιπαρό δέρμα και στο δεύτερο μέρος θα γίνει ειδική μνεία για την ακμή και τους τύπους της.
Πάμε να τα δούμε αναλυτικά:
Ποιά η κλινική εικόνα ενός λιπαρού δέρματος; Πώς το αναγνωρίζω;
Σε γενικές γραμμές, το λιπαρό δέρμα παρουσιάζει εμφανείς διεσταλμένους πόρους, ειδικά στην περιοχή του Τ (μέτωπο, μύτη, πηγούνι), ενώ θεωρείται από τους πιο ανθεκτικούς τύπους δέρματος μιας και διαθέτει εξαιρετική ανοχή στο έντονο κρύο. Ο τρόπος δε που μεγαλώνει είναι αρκετά χαρακτηριστικός μιας και η βαρύτητα (από την μεγάλη ποσότητα παραχθέντος σμήγματος ανά τα χρόνια) “χαρίζει” στο δέρμα λίγες αλλά βαθειές ρυτίδες. Αυτές βρίσκονται τοποθετημένες είτε δεξιά και αριστερά του στόματος (είναι οι λεγόμενες ρινοπαρειακές οι οποίες ξεκινούν από την βάση της μύτης και μπορούν να φτάσουν μέχρι και τις γωνίες του στόματος), είτε ανάμεσα από τα φρύδια, το λεγόμενο eleven (έντεκα).
Πώς του συμπεριφερόμαστε τώρα ανάλογα την εποχή την οποία διανύουμε;
Το φθινόπωρο και ο χειμώνας θεωρούνται καλές εποχές για το λιπαρό δέρμα. Αντέχει στις έντονες και απότομες αλλαγές της εξωτερικής θερμοκρασίας, λόγω των λιπιδίων που διαθέτει, αποτρέποντας κάθε περαιτέρω σπάσιμο! Παράλληλα, λόγω χαμηλότερων θερμοκρασιών, οι πόροι δεν είναι τόσο ορατοί-διεσταλμένοι, γεγονός που ανακουφίζει τον κάτοχο αυτού του τύπου γιατί η ενοχλητική γυαλάδα είναι μειωμένη!
Η καθημερινή ρουτίνα τώρα περιλαμβάνει:
Βράδυ:
- Καθαρισμό του προσώπου με ένα gel που να σέβεται το pH της επιδερμίδας (μπορεί να περιέχει λακτικό ή και μανδελικό οξύ).
- Εφαρμογή ενός ορού με συνέργεια γλυκολικού οξέος
- Κλείσιμο με μία ενυδατική κρέμα που να ρυθμίζει αυτή την υπερ-παραγωγή και έκκριση σμήγματος.
Πρωί:
- Ρίχνουμε σκέτο νερό χωρίς καθαριστικό παράγοντα (πάντα σε συννενόηση με τον skin expert που σας παρακολουθεί)
- Χρήση ενός αντιηλιακού προιόντος ευρέως φάσματος για λιπαρά δέρματα, ΜΗ φαγεσωρογόνο (που να μην προάγει την δημιουργία φαγεσώρων-τα γνωστά σε όλους “μαυράκια”)!
Την Άνοιξη όμως αλλά κυρίως το Καλοκαίρι, στο λιπαρό δέρμα παρατηρούνται τα εξής αρνητικά:
- Οι αδένες που παράγουν το σμήγμα (οι λεγόμενοι σμηγματογόνοι αδένες), με την παρουσία του ήλιου και της ζέστης υπερπλάσσονται και υπερλειτουργούν, με αποτέλεσμα την παραγωγή υπέρμετρης ποσότητας σμήγματος..
- Η ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί μια ελαφριά “πάχυνση” της επιφανειακής στιβάδας του δέρματος, με αποτέλεσμα, οι έχοντες ακμή, να έχουν την ψευδαίσθηση ότι η εικόνα τους βελτιώθηκε.. Σίγουρα το’χετε πει και εσείς ε; Και όχι άδικα! Πράγματι δίνει την εντύπωση ότι το δέρμα βελτιώθηκε. Όταν όμως καταφθάσει το φθινόπωρο και η επιφανειακή στιβάδα επανέλθει στην αρχική της κατάσταση και πάχος, τότε όλα ως δια μαγείας (κακιάς μαγείας!) επανεμφανίζονται! Γιατί απλά δεν έφυγαν ποτέ!
Έχοντας λοιπόν αυτά κατά νου, είναι σαφές ότι η ρουτίνα του λιπαρού δέρματος από την άνοιξη και έπειτα έχει ως εξής:
Βράδυ:
- Συνεχίζουμε και πλένουμε το πρόσωπό μας μια φορά, μόνο βράδυ.
- Εφαρμόζουμε μόνο την ενυδατική-σμηγματορυθμιστική κρέμα, χωρίς να προηγηθεί εφαρμογή ορού.
Πρωί:
- Δροσίζουμε το πρόσωπό μας με νερό
- Εφαρμόζουμε την αντιηλιακή μας κρέμα
Extra info: Ας έχουμε στο μυαλό μας πως ένα λιπαρό δέρμα χρειάζεται συχνότερη ανανέωση του αντιηλιακού από ένα ξηρό ή αφυδατωμένο, και αυτό γιατί λόγω της υπερέκκρισης σμήγματος, τα φίλτρα του αντιηλιακού δεν μένουν σταθερά και ανέπαφα πάνω στο δέρμα για πάρα πολύ ώρα!
Στο επόμενο άρθρο θα αναλύσουμε την περιβόητη ακμή!!!
Μείνετε συντονισμένοι!!