Ερώτηση που βασανίζει μεγάλο μέρος του νεαρού πληθυσμού μας.. Έχω ακμή;;; Κι αν ναι;; Τι κάνω;;
Η αλήθεια είναι πως δεν ονομάζεται τυχαία “life long battle”.. Γιατί είναι μια μάχη που ο έφηβος (και όχι μόνο), έχει να αντιμετωπίσει για χρόνια! Και ίσως, ο βασικός λόγος αυτού είναι οι λανθασμένες οδηγίες ή τάσεις που επικρατούν ανά διαστήματα και ο καταναλωτής άγεται και φέρεται μεταξύ απόψεων και οδηγιών..
Σήμερα όμως θα βάλουμε ένα τέλος σε όλα αυτά! Μέχρι και να ολοκληρωθεί η ανάγνωση, θεωρώ δεν θα σας έχουν μείνει απορίες! Αλλά κι αν έχουν, εδώ είμαστε να τις λύσουμε!
Όλοι σίγουρα έχετε παρατηρήσει στους πόρους του δέρματος του προσώπου σας μια μικρή κουκίδα λίπους. Αυτό ονομάζεται σμήγμα και μπορεί να είναι λευκό ή μαύρο στην ακρούλα του. Αυτό συμβαίνει γιατί, όταν το σμήγμα έρχεται σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα, οξειδώνεται και μαυρίζει. Έτσι, γίνεται πιο ορατό και συνάμα πιο ενοχλητικό στα μάτια μας! Η μαύρη λοιπόν αυτή κουκίδα ονομάζεται φαγέσωρας και εντοπίζεται σε περιοχές όπου οι σμηγματογόνοι αδένες λειτουργούν περισσότερο και ευτυχώς, από μόνο του δεν είναι ικανό να δημιουργήσει ακμή.
Για να ξεκινήσει η διαδικασία της ακμής θα πρέπει να έχουμε συνέργεια άλλων 3ων παραγόντων:
- Συσσωρευμένα νεκρά δερματικά κύτταρα
- Συνύπαρξη βακτηρίων (και ιδιαιτέρως του προπιονικού βακτηριδίου της ακμής)
- Υπερσμηγματόρροια (Πάρα πολύ μεγάλες ποσότητες παραγωγής σμήγματος)
Όταν λοιπόν οι τρείς αυτοί παράγοντες έρθουν σε συνέργεια, τότε και μόνον τότε μπορούν να δημιουργήσουν κόκκινες φλεγμονώδεις εξάρσεις, άλλες φορές πιο μικρές και άλλες φορές μεγαλύτερες που μοιάζουν με εσωτερικά οζίδια στα οποία συνυπάρχει πόνος.
Πώς αντιμετωπίζω την ακμή;
Για να φέρουμε αποτέλεσμα σε ένα ακνεικό δέρμα, δεν αρκεί απλά να μειώσουμε την παραγωγή του σμήγματος, γιατί το σμήγμα από μόνο του δεν προκαλεί ακμή. Όπως λέει και ο αγαπημένος δερματολόγος Dr. Howard Murad, θα πρέπει να χορηγήσουμε συστατικά και προιόντα με αντιβακτηριδιακή δράση για την θανάτωση των βακτηρίων, καθώς επίσης και απολεπιστικούς παράγοντες για την έγκαιρη απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων που συσσωρεύονται στην επιφάνεια. Η ναυαρχίδα όμως όλων είναι ο τακτικός βαθύς καθαρισμός προσώπου, του οποίου η συχνότητα ορίζεται από τον Skin Expert που σας παρακολουθεί.
Και έρχεται τώρα στο προσκήνιο το μεγαλύτερο ερώτημα όλων των εποχών..
Κάνει καλό ο βαθύς καθαρισμός προσώπου;;
Η απάντηση;; Στο επόμενο μας άρθρο!!
Μείνετε συντονισμένοι! 🙂